Toegegeven: ik ben echt gek op een goede zak friet/patat (ik ga geen kleur bekennen…). Ik heb er zelfs een dansje voor ontwikkeld, zo blij word ik ervan. Er gaat gewoonweg niks boven het gefrituurde goud met een lekkere klodder mayonaise (of yogonaise!). Tijd om de proef op de som te nemen en zelfgemaakte friet te serveren. Hoe moeilijk kan dat zijn? Eerlijk: verrassend makkelijk! Ga het ook proberen. Je hebt er enkel een frituurpan, een mes en een snijdplank voor nodig. Die heb je vast wel in huis, toch?
Welke aardappelen voor friet?
De beste friet schijn je te maken van aardappels, zoals bintje, agria, désirée, première of santé. Deze vind je natuurlijk niet in elke supermarkt en daarom heb ik ervoor gekozen om licht kruimige aardappels te gebruiken. Kruimige aardappels vallen namelijk snel uit elkaar in de frituurpan en vastkokende aardappels worden niet erg goed bruin.
Waarom zelfgemaakte friet voorbakken?
Het doel van het voorbakken van friet is omdat aardappels van nature veel vocht bevatten. Tijdens dit voorbakken laat de friet dit ontsnappen, waardoor je later goed krokante frieten overhoudt. Doe je dit proces in te hete olie, dan schroeien de patatten te snel dicht, houden ze vocht vast en krijg je sompige frietjes (en dat wil je niet).
Liever aardappels uit de oven? Bekijk dan eens het recept voor geroosterde aardappels met knoflook en peterselie.
Vrijdag Snackdag: zelfgemaakte friet
4-6
porties5
minutes7
minutes12
minutesIngrediënten
1 kilo aardappels
Frituurolie
Zout
Mayonaise (optioneel)
- Patatkruiden (optioneel)
1 theelepel gerookte paprikapoeder
1/2 theelepel zoete paprikapoeder
1/4 theelepel cayennepeper
1/4 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel kerriepoeder
Snufje zwarte peper
Snufje zout
Bereidingswijze
- Verwarm de frituurpan tot 160 graden.
- Schil de aardappels en snijd ze in plakken van ongeveer een halve centimeter. Snijd deze plakken vervolgens in repen van eveneens een halve centimeter.
- Frituur de frieten in niet al te grote porties in 5 minuten en laat ze uitlekken en afkoelen op een bakplaat bekleed met keukenpapier.
- Verwarm de frituurpan tot 180 graden.
- Frituur de frieten nogmaals in 2 minuten tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn. Strooi er wat zout of patatkruiden over en klaar!
- Eetsmakelijk!